Een nieuwe kijk op gezondheid: orthomoleclaire voedingstherapie

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 13:53

Nu afgelopen jaren een wereldwijd virus ons in de greep heeft gehouden, is het nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is onze immuniteit hoog te houden. Een goede weerstand maakt ons minder vatbaar voor virussen en infecties, essentieel voor een goede gezondheid dus. Maar hoe krijgen we dit voor elkaar? En hoe kan de kennis van orthomoleculaire voedingstherapie ons daarbij helpen?

Immuniteit...huh?

Het immuniteitsysteem van het lichaam zorgt ervoor dat je allerlei ziektes en aandoeningen kunt overwinnen. Je kunt dus wel besmet geraken, maar je eigen cellen zullen sterk genoeg zijn om de indringers te verslaan, waardoor je slechts milde tot geen symptomen ervaart. Je immuniteit kan verzwakken door slechte eetgewoontes, gebrek aan beweging, pollutie, stress enz...

Wat is orthomoleculair?

En hoe kan deze kennis je helpen om je natuurlijke weerstand te stimuleren? De term 'orthomoleculair' verwijst naar het zelfherstellend vermogen van het lichaam (terug) te activeren door het inzetten van voeding, vitamines en mineralen. Jouw lichaam kan zichzelf namelijk goed herstellen, mits je er een gezonde levensstijl op nahoudt. Er wordt weleens verteld dat de orthomoleculaire therapie vooral gebruik maakt van extra supplementen. Je voeding aanpassen is echter het belangrijkste medicijn!

Het orthomoleculaire anti-virusprogramma:

 

Zet deze zaken zo weinig mogelijk op het menu:

1. Bewerkte en geraffineerde voeding: zoals wit brood, witte pasta, rijst... Dit is soms wel lekker, maar het is helaas arme voeding. Ze bevat weinig magnesium, vitamine B en Silicium, en dat zijn nu de grondstoffen die het afweersysteem van je lichaam optimaliseren. Ook bewerkt vlees en andere dierlijke producten zoals melk en kaas beroven essentiële voedingsstoffen en werken gezonde darmen tegen.

2. Peulvruchten en granen: de eerste veroorzaken verzeping in de darmen en zijn moeilijk te verteren. Granen bevatten fytinezuur, een antinutriënt dat de opname van vitaminen en mineralen blokkeert. 

3. Koffie:  de door velen zeer geliefde koffie. Cafeïne doet het cortisolniveau (het stresshormoon) stijgen en put zodoende de bijnieren uit. Dat is op termijn nefast voor je algemeen energiepijl.

4. Alchohol en suikers:  zij vormen een enorme belasting voor de lever. Je krijgt een korte serotonine boost (het geluks,- slaap-en pijnstillend hormoon) van, maar daarna volgt een terugval. Verre van bevorderlijk voor je natuurlijke weerstand dus.

 

Eet je sterk met deze ingrediënten:

1. vette vis: (zoals zalm) omwille van de alom geprezen omega 3. Daarbij bevorderen gezonde vetten de opname van vitaminen en mineralen (een beetje de tegenhanger van granen dus).

2. vlees van met gras gevoederde runderen: de vetten die afkomstig zijn van deze dieren produceren omega 3, geen omega 6 zoals dat het geval is bij dieren die met graan gevoederd worden.

3. alle groenten die je maar wil:  vooral de groenten geven je immuunsysteem een duwtje in de rug, maar hanteer altijd de regel dat de helft van je maaltijden moet bestaan uit veggies. Daarnaast fungeren rauwe knollen als probiotica, een dankbaar geschenk voor je darmen. Wist je trouwens dat je darmen voor 90% van je immuniteit verantwoordelijk zijn? 

4. eieren: hoofdzakelijk omdat ze een bron zijn van vitamine D en goede cholesterol zijn. Die laatste beschermt je hart en bloedvaten.

5. bessen: Eet niet té veel fruit. Wist je dat dit ook fruitsuikers zijn en je lever nogal kunnen belasten? Ga voor bessen en niet te grote hoeveelheden ineens. Indien je fruit eet, doe dit dan een half uur voor de maaltijd en niet erna, dit om te voorkomen dat het fruit en de eiwitten gisten in de maag.

6. drink: water met een lage droogrest, zelf gemaakte thee (vb gemberthee) (zo weinig mogelijk groene thee, want theïne stimuleert de cortisolaanmaak), niet gepasteuriseerde kombucha (gefermenteerde thee) en aloë vera. Deze zorgt voor het herstel van het darmslijmvlies en de regeling van de zuurtegraad in de maag.

 

Patrick Rombaut

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.